Natuur-Voedselbos - Enerzjyk Eastermar

Ga naar de inhoud
Voedselbos

In voedselbossen wordt landbouw met natuur gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Het is een biodivers systeem dat ook nog eens voor voedselproductie zorgt. Het is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een extreem hoog aantal eetbare soorten. De biodiversiteit, (ecologische) veerkracht en productiviteit (van biomassa) van een voedselbos zijn hoog. Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig.

Een voedselbos heeft 5 tot 10 jaar nodig om tot wasdom te komen en is dus voor de langere termijn. Pionier op het gebied van voedselbosbouw in Nederland is Wouter van Eck. Hij realiseerde in 2009 het eerste voedselbos op een maisakker van 2 hectare. Meer info op www.voedselbosbouw.org.

Itersbosk "De Stripe"

Itersbosk “De Stripe” is het eerste voedselbos wat is aangeplant, in november 2021. De werkgroep "Itersbosk" heeft daarvoor andere voedselbossen bezocht en begeleiding gehad van Ishi Crosby, internationaal een autoriteit op het gebied van o.a. permacultuur en voedselbossen.
 

Op de volgende foto zijn de geplante fruitbomen en vrachtstruiken nog niet goed te zien maar het geeft een impressie van het stuk grond wat afgelegen ligt en grenst aan natuurgebieden. Het is daarom niet vrij toegankelijk. Links vóór wordt nog een poel gegraven. Deels voor de waterhuishouding maar zeker ook om het insectenleven - en dus ook de biodiversiteit - een handje te helpen.


 

De doelstelling van “De Stripe” is met name gericht is op het bevorderen van de biodiversiteit en minder op de opbrengst en
zeker minder op educatie en sociaal. De doelstelling zal in volgende aan te planten Itersbosken anders zijn. En zeker in het
plan voor de Iterstún zal de opbrengst in combinatie met sociaal/educatie voorop staan.
Terug naar de inhoud